Dragon z załogą na orbicie
Dodane przez jacek dnia 31/05/2020 01:25:15
Dragon,SpaceX Start rakiety z Drgonem z załogą w dniu 30 maja 2020Wczoraj - 30 maja 2020 r. - wystartowała rakiety SpaceX ze statkiem Drgon z załogą w środku. To przełożony lot z powodów niesprzyjającej przygody tym razem przebiegł bez najmniejszych zakłóceń. Tradycyjnie człon rakiety nośnej powrócił na platformę pływającą i szczęśliwie na niej osiadł. W niedziele popołudniu będziemy mogli oglądać transmisję z dokowania statku do ISS.
Treść rozszerzona
Tam gdzie na terenie Polski dopisała pogoda można było zobaczyć odseparowany już statek Dragon od rakiety. Niestety kapsuła załogowa jest niewielka i jej jasność również - na poziomie 4 mag. Trzeba się było więc liczyć z wyjściem w ciemniejsze miejsca w miastach by móc ja obserwować.

W sieci miały miejsca liczne transmisje ze startu. A dokładnie retransmisje jakie miały miejsca na portalach społecznościowych i mediach strumieniowych. To pokazuje jest wspaniałe emocje ożywia w nas realizacja takiego przedsięwzięcia.

slowaKluczowe Załoga

slowaKluczowe separacja

slowaKluczowe orbita Drgona do ISS


Dokowanie statku Dragon z misją Crew Demo-2 do ISS

Na niedzielę 31 maja, na godzinę 16:27 czasu polskiego (14:27 UTC) zaplanowano dokowanie statku załogowego Dragon do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Na pokładzie kapsuły, która w ramach misji Crew Demo-2 została wyniesiona na orbitę 30 maja, znajdują się astronauci NASA Robert Behnken i Douglas Hurley. Proces będzie można oglądać na żywo na naszej stronie. Po zadokowaniu do ISS planowana jest kontynuacja transmisji na żywo z otwierania włazu statku, zaplanowanego na godzinę 18:45 czasu polskiego (16:45 UTC) i ceremonii powitalnej astronautów, zaplanowanej na godzinę 19:05 czasu polskiego (17:05 UTC).

SpaceX.com.pl